preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Vinkovci

Login
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

11. prosinca - Svjetski dan UNICEF-a
11.12.2018. 09:52
Generalna skupština Ujedinjenih naroda, 11. prosinca 1946. godine osnovala je organizaciju za pomoć djeci – UNICEF (United Nations Children's Fund). Nastao je s ciljem pružanja pomoći djeci poslijeratne Europe. Danas je najveći dio napora UNICEF-a je usmjeren na djecu u zemljama u razvoju.
Anketa
Koliko dnevno provodite za računalom?
Korisni linkovi
Vremenik pisanih provjera

Statut škole
 
Školski kurikulum
Plan rada škole
Dokumenti
Školski defektolog

Što radi školski defektolog?

Defektolog je stručni suradnik u osnovnoj školi koji obavlja poslove prevencije, dijagnostike i tretmana različitih oblika posebnih potreba djece, odnosno radi s učenicima s teškoćama u razvoju, s učenicima s teškoćama u učenju, problemima u ponašanju i emocionalnim problemima te s učenicima s teškoćama uvjetovanim odgojnim, socijalnim i ekonomskim čimbenicima.

Rad školskog defektologa usmjeren je na suradnju s učenicima, roditeljima i učiteljima.

Školski defektolog radi na otkrivanju i dijagnosticiranju učenika s posebnim potrebama te na određivanju primjerenog oblika školovanja te individualnih odgojno - obrazovnih potreba takvih učenika. Također sudjeluje u profesionalnoj orijentaciji učenika 8. razreda s teškoćama u razvoju. U suradnji s učiteljima u školi odabire najbolje metode i postupke u radu, pomaže u izradi prilagođenog nastavnog plana i programa, odnosno individualiziranog programa. Brine o osposobljavanju i stručnom usavršavanju učitelja u području integracije i brige za razvoj djece s teškoćama.

 

Školski defektolog dijagnosticira i provodi tretman učenika zbog školskog neuspjeha, neizvršavanja školskih obveza i drugih oblika poremećaja u ponašanju te onih učenika koji su u pojačanom riziku za razvoj takvih ponašanja. Provodi preventivne aktivnosti usmjerene na učenike i obitelji u riziku s ciljem pomoći i zaštite u školi ili izvan nje.

Poučava roditelje uspješnijem roditeljstvu (individualno ili skupno, na roditeljskim sastancima), savjetuje i podržava na putu ostvarenja kvalitetnijeg odnosa roditelj - dijete. Školski defektolog surađuje s institucijama lokalne zajednice : ustanovama socijalne skrbi (CZSS, dječji domovi), zdravstvenim ustanovama (ZZJZ, liječnici školske medicine, Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja), policijskim postajama (kontakt policajac), Obiteljskim centrom, COO Vinko Bek, Zavodom za zapošljavanje te Uredom državne uprave.

 

Sve ovo gore navedeno zvuči jako službeno, a moj najdraži dio posla je razgovor s djecom. Poučena dosadašnjim iskustvima, znam da je svako dijete osoba za sebe, pa tako i svako dijete na lakši ili teži način pokušava iznaći rješenje za svoje bilo osobne, bilo školske probleme. Puno učenika naše škole samo dođe do mene i traži pomoć, ali ja bih voljela da vas je još više! Ne iz razloga da bude što više problema, nego da se odvažite riješiti već postojeće situacije zbog kojih se osjećate nesretno, potišteno, usamljeno... Vjerujem da zajedničkim snagama možemo unijeti sreću i veselje u vaša srca i osmjeh na lica!


Moje radno vrijeme je ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 7,30 do 12,20, te utorkom od 12,30 do 17,30, a roditelji me mogu dobiti na broj telefona: 332 - 390.

Budite hrabri i preuzmite odgovornost! Veselim se svim našim susretima...

preskoči na navigaciju