Europski tjedan održivog razvoja ove godine odlučili smo obilježiti povodom Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane koji se obilježava svake godine 29. rujna.
Učenici sedmih razreda su na satima Biologije upoznati s problematikom otpada hrane. Naučili su kako kao pojedinci mogu utjecati na smanjenje otpada od hrane. Od planske kupovine namirnica, pravilnog skladištenja namirnica, čitanja deklaracija i rokova trajanja do kompostiranja i „recikliranja“ hrane.
Kako bi naučeno primijenili, dobili su zadatak izraditi modele biljne i životinjske stanice od ostataka hrane ili pak iste napraviti kao užinu za taj dan. Napravljene modele su fotografirali i zajedno s knjižničarkom postavili virtualnu izložbu te prigodno uredili pano u školi.
Ovom aktivnosti dali smo doprinos ostvarenju cilja UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine koja kaže da je potrebno prepoloviti otpad od hrane na razini maloprodaje i kućanstava te općenito smanjiti gubitke hrane duž cijelog prehrambenog lanca.
Gabrijela Bićanić, učiteljica Biologije i Kemije