preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Vinkovci

Login

Tražilica
Školska knjižnica

online katalog

elektire

       

vKnjižnica

       

ViDiK

     

Bookmarks

   

Teams

       

RASPORED ZVONJENJA

Prva smjena

 1. 8.00 – 8.45    
 2. 8.50 – 9.35    
 3. 9.50 - 10.35
 4. 10.40 – 11.25
 5. 11.30 – 12.15
 6. 12.20 – 13.05

Druga smjena

 1. 13.15 – 14.00  
 2. 14.05 – 14.50  
 3. 15.05 – 15.50
 4. 15.55 – 16.40
 5. 16.45 – 17.30
 6. 17.35 – 18.20

 

Kalendar
« Rujan 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Vremenik pisanih provjera

 

        

 

enlightened


eTwinning projekt

O projektu

A bord game is not lame

 

Tijekom trajanja projekta učenici će istražiti koliko se društvene igre igraju u obiteljima. Obrađene podatke predstavit će na Vijeću učenika, Vijeću roditelja i Učiteljskom vijeću škole.
Društvene igre igrat će se pod satom razrednika, kao i na nastavnim satima.
U ožujku ćemo imati događaj i organizirati večer društvenih igara, a na kraju ćemo osmisliti i kreirati novu društvenu igru s nekom od međupredmetnih tema.

Projekt će potaknuti učenike na igranje društvenih igara. Učenici će uvidjeti koliko se društvene igre još igraju i uporabom IKT alata napraviti prezentaciju i predstaviti je tijelima škole. Učenici će također uvidjeti i benefite igranja igara u nastavi. U planiranom događaju surađivati će raditi u timovima. Na kraju projekta učenici će pokazati svoju kreativnost u osmišljavanju društvene igre. Uporabom IKT alata razvijat će informatičke vještine, a također će unaprijediti svoje komunikacijske kompetencije i istraživačko učenje.

Tijekom projekta provest će se istraživanje o igranju društvenih igara u obiteljima. Izradit će se materijali u vidu društvenih igara za različite predmete kao i za međupredmetnu temu. Projektom će se potaknuti učenike na igranje društvenih igara.

 

Planirane aktivnosti

 • Izrada loga projekta - prosinac 2019.
 • Čitanje s razumijevanjem: Branko Ćopić, Ježeva kućica - siječanj 2020.
 • Izrađivanje društvene igre memory – veljača, ožujak 2020.
 • Završna aktivnost: Večer društvenih igara (igramo igre koje smo sami izrađivali, organiziramo turnir) - ožujak 2020.

U projektu sudjeluju učenici 2.a 

Voditelj projekta: Mirela Rimac-Ešegović

Realizacija: Dubravka Despot i Mirna Pavić

 

LOGO 

Svi učenici 2.a osmišljavali su i crtali logo za ovaj projekt. U razredu su održani i pravi izbori na kojima je najviše glasova dobio logo koji je izradio učenik Bruno Ratkić! Čestitamo!

 

enlightened


eTwinning projekt

O projektu

Pippi Långstrump fortsätter sin resa

(nositelj projekta je Švedska)

Pipi Duga Čarapa nastavlja svoje putovanje

 Pipi Duga Čarapa je projekt koji se nadovezuje na projekt Pipi Duga Čarapa otkriva Hrvatsku.

Djeca i mladi čitaju sve manje i sve više vremena provode pred ekranima. Želja mi je da se ta navika prekine i da se sve više vremena posveti knjizi. Cilj projekta je  da učenici slušaju/čitaju književno djelo Pipi Duga Čarapa i povežu s vlastitim iskustvima te otputuju u čarobni svijet gdje hrabrost, znatiželja i upornost nose samo jedno ime; Pipi.

Lutkica Pipi koja putuje s dnevnikom upoznat će nas sa stanovnicima Republike Hrvatske, vratit će se ponovo u neke krajeve jer je ostalo „još samo nešto“ što nije pitala ili probala. Možda joj je bilo toliko lijepo da se želi vratiti? Ili je smislila nešto ?! Pipi Duga Čarapa nije obična djevojčica i stoga možete biti  sigurni da Vas očekuje jedna uzbudljiva školska godina.

Spremni smo za nova znanja i utvrđivanje starih. Djeco, pokažite nam sve što volite u vašem kraju!

Držite se, krećemo!

 

Planirane aktivnosti

 • Izrada loga projekta - prosinac 2019.
 • Predstavljanje našega zavičaja (Učenici su podijeljeni po skupinama. Odabiru temu i predstavljamo svoj zavičaj) - siječanj 2020.
 • Izrađivanje interaktivne slikovnice – veljača, ožujak, travanj 2020.
 • Predstavljanje slikovnice u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci - svibanj 2020.
 • Pipi Duga Čarapa iz Švedske stiže u našu školu 18.5.2020. i u tom tjednu će se događati glavne aktivnosti (npr. predstavljanje slikovnice).

LOGO

U osmišljavanju i izradi loga za ovaj projekt sudjelovale su učenice 5. b razreda Klaudija Pavlović, Helena Čačić, Ena Markić, Nika Kristović, Nola Širić i Gabrijela Lukač. 

      

 

enlightened


Međunarodni dan darivanja knjigom

Čitam, dam, sretan sam!

Svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj!

Obilježili smo Međunarodni dan darivanja knjigom i tako bili dio kampanje Čitaj mi! Cijeli tjedan učenici su donosili knjige u knjižnicu i prikupili smo više od 120 slikovnica. Dan darivanja obilježava se 14.2. i tada smo odnijeli knjige u Gradsku knjižnicu i čitaonicu vinkovci. Učenici 5.b, Klaudija, Nika, Nola, Ena i Borna, izradili su straničnike koje su skrili u jednu od knjiga i tako će iznenaditi i obradovati malog čitatelja. Knjižničarke Gradske knjižnice darivat će knjige seoskim ambulantama koje su udaljene od Vinkovaca i koje nemaju pristup knjižnici i / ili bibliobusu.

Zahvaljujemo svim učenicima koji su sudjelovali u akciji, ali i roditeljima i učiteljima koji su ih potaknuli!

        

14.2.2020.

 

 

enlightened

_________________________________________________________________________________

Uke Jahaj - počasni član Povjerenstva na 7. državnom natjecanju u čitanju naglas u Sisku

 

                                                    

Uke Jahaj 2018. godine pobijedio je na 6. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas u mlađoj kategoriji čitajući Dnevnik Pauline P Sanje Polak, stoga je imao čast sudjelovati u ocjenjivanju ovogodišnjih natjecatelja. Zato je zahvalan svojoj učiteljici Andrei Sadrić.  Uke svoje iskustvo u Sisku opisuje kao jako zanimljivo i nadasve poučno. Upoznao je vršnjake iz različitih dijelova Hrvatske i saznao za mnoge zanimljive naslove koje namjerava pročitati. Čim dođe kući, posudit će Miceka, muceka i dedeka. Pitajte ga zašto?! A zavirite i u fotogaleriju!smiley

Naša škola može biti ponosna na male čitatelje jer prije nepune dvije godine Ana Marija Savić također je bila počasna članica Povjerenstva jer je pobijedila na 4. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas.

 

enlightened


Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva - 21. veljače

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva obilježavamo 21. veljače na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje jer je tada tiskana prva hrvatska knjiga - Misal po zakonu rimskoga dvoraHrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta.

Svojom inicijativom Institut je želio skrenuti pozornost javnosti i svih govornika hrvatskoga jezika na važnost promicanja vrijednosti i ljepota hrvatskog glagoljičnoga pisma te omogućiti glagoljici da jedan dan u godini bude upravo njezin spomendan.

Povodom obilježavanja prvoga Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva Institut je na svoje stranice Hrvatski u školi pripremio malu školu glagoljice, provjeru znanja glagoljice i memorijsku igru "Glagoljica pamtilica".

IZVOR: http://ihjj.hr/clanak/danas-je-dan-hrvatske-glagoljice-i-glagoljastva/7308/

 

 

enlightened

Susret sa spisateljicom Melitom Rundek

23. ožujak 2018.

3. lutkarko proljeće

OŠ J.Kozarca u Vinkovcima

  

     

 

enlightened

Susret s književnikom i akademikom Đurom Vidmarovićem

OŠ Ivana Gorana Kovačića

 

enlightened

Dragi prijatelji knjige,

 

organizatori Noći knjige pozivaju vas da u ovogodišnjim programima posebnu pozornost posvetite temi „Budućnost knjige“.

 

Kada razmišljamo o budućnosti, pitanje knjige i čitanja povezujemo sa znanošću, izumima, inovacijama, znanstvenom fantastikom, novim formatima i tehnologijama. Zanima nas kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (društvene mreže), a interesiraju nas i poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem. Kada su djeca u pitanju, možemo istraživati što sve može mašta te kako znanost i književnost surađuju u stvaranju nove slike svijeta. Osobito nas zanima na koji način djeca vide budućnost knjige te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi budući Zemljani željeli čitati.

 

Nedavno je u Zemljinu orbitu lansirana raketa Falcon Heavy, s dva putnika: automobilom Tesla Roadster i njegovim „vozačem“ (lutkom astronauta), koji je nazvan simboličnim imenom „Starman“ prema čuvenoj pjesmi Davida Bowieja. Na putu do Marsa društvo mu pravi primjerak knjige „Vodič kroz galaksiju za autostopere“ Douglasa Adamsa, objavljen 1979. godine. U godini smo u kojoj brojimo i 50. obljetnicu svemirskog programa Apollo 8, koji je prvi poslao ljude u orbitu oko Mjeseca, te pedeset godina od dvaju značajnih znanstveno-fantastičnih filmskih uradaka, „Planet majmuna“ i „2001.: Odiseja u svemiru“.

 

Omot Vodiča kroz galaksiju za autostopere Douglasa Adamsa, objavljene u futurističkom formatu, krasio je utješni natpis „Bez panike“. Prateći podatke o navikama čitanja u Hrvatskoj, pomalo nas hvata upravo taj osjećaj. Kako će nam izgledati sutrašnjica ako će generacije koje dolaze sve slabije posezati za knjigom i što možemo učiniti da spriječimo najcrnje prognoze?

 

Uskočite stoga u brod koji pokreće pogon beskonačne nevjerojatnosti – i kreativnosti, i predvidite nam budućnost koju, kada je knjiga u pitanju, želimo živjeti.

Tekst preuzet sa stranica NSK-a.

 

 

enlightened

Pjesme odabrane za literarni natječaj Lions cluba.

Vukovar – grad budućnosti

 

U daljini ugledah jedan stari toranj

uzdignut do neba

ponosan.

Te nesretne godine Vukovar je pao.

Životi su ugašeni.

Šetajući se uz Dunav

u njegovu odsjaju vidim bombu.

A u oblaku dima tisuće nevinih ljudi.

I onda pogledam u stare ruševine i visoke zgrade i zavlada mir.

Vukovar je pao, ali davno.

 

Dora Martinović, 8.a

 

Vukovar – grad budućnosti

 

Vukovaru, moj grade,

budućnost ti grade

mladi ljudi, djeca, svijet

da ponovo doživiš svoj let.

 

I porušen lijep si nam bio

jer si patnju prebolio.

 

Zauvijek ćeš ostati grad naš

uzor, heroj i ponos svih nas.

Valentina Topalović, 7.a

 


enlightened

Jesenska radionica

Sudjelovale učenice 3.b: Helena Čačić, Klaudija Pavlović, Ena Markić, Gabrijela Lukač i Valentina Markić

                            

  

 

                              

  

enlightened

4. nacionalno natjecanje u čitanju naglas

Ana Marija osvojila 1. mjesto!

 

                                                                                         

Izlet u Sisak

 

     Otputovala sam u Sisak 17. studenoga 2016. godine na 4. nacionalno čitanje naglas. Autobusom smo išli od svojega grada do Zagreba, a od Zagreba do Siska zajedno s ostalim natjecateljima. Bilo nas je iz svih dijelova Hrvatske, od Dubrovnika do Vinkovaca. U Sisku smo spavali u hotelu Panonija.

     Isti dan natjecali su se učenici mlađe kategorije. Bila sam jako umorna. Osjećala sam napetost i malu tremu, ali dala sam sve od sebe. Kada su prozivali pobjednike, vrištala sam od sreće kada sam čula svoje ime. Prva sam!

Sljedeći dan natjecali su se učenici starije kategorije. Bila sam presretna kada sam čula da je moja prijateljica Nina osvojila drugo mjesto. Vinkovci slave!

     U petak smo krenuli kući. Pričala sam svima kako nam je bilo super, kako smo se družili s cimerima.

Sretna sam i uživala sam u natjecateljskoj avanturi.

 

                                                          Ana Marija Savić, 4.a   

                             

                             

 Gostovanje u emisiji Malci sveznalci Vinkovačke televizije pogledajte ovdje!

 

enlightened

Terenska nastava 

Posjet Kozarčevoj kući

                    

Učenici 6. b u pratnji nastavnice Đurđice Stuhlreiter i Mirne Pavić posjetili su rodnu kuću Ivana Kozarca. Nastava Hrvatskoga jezika izvan učionice naučila nas je našoj povijesti, književnosti i kulturi.

Zahvaljujemo gospođi Katarini Stanić koja nam je omogućila posjet i vrlo zanimljivo pripovijedala o Ivanovu životu.

 

enlightened

"Čitam, dam, sretan sam!"

Uspješnost akcije potvrđujemo tako što smo prikupili 48 knjiga. U svakoj darovanoj knjizi napisana je posveta. Dođite, potražite i ponovno pročitajte (svoju) knjigu!

Knjige su darivali:

Matej Uzunović (4.b), Iva Špionjak (3.b), Stiv Tomić (3.c), Marko Tomić (4.b), Filip Baždar (1.c), Antea Lozančić (1.c), Dunja Jukić (1.a), Anamarija Martinović (4.b), David Bošnjak (4.b), Ivor Rakijašić (4.a), Mateo Jerković (4.a), Tonka Crepić (4.a), Petra Maslać (4.a), Lana Pajić (2.c), Klara Ištvan (5.b), Petar Ištvan (1.c), Ana Ištvan (7.c), Sara Gelemanović (4.a), Ivano Hladik (3.b), Gabrijela Parat (4.c), Viktorija Parat (1.b), Josipa Parat (7.b), Ivano Ević (1.b), Patrik Cvitanović (1.c), Helena Nađ(4.c), Dunja Pavić (4.a), Lorena Marcikić (4.a) i nastavnice Kata Korica i Dinka Mecanović.

Još jednom zahvaljujemo svima koji su nas podržali!

 

enlightened

Međunarodni dan darivanja knjiga, 14.2.

Kako bismo obogatili fond naše školske knjižnice, odlučili smo organizirati akciju darivanja knjiga. U dogovoru s roditeljima možete darivati knjigu ili slikovnicu i tako biti dio velike akcije poticanja čitanja. Knjiga mora biti pisana na hrvatskom jeziku i izdanja ne starijega od 1990. Napišite posvetu i donesite u školsku knjižnicu. Bit će vam zahvalni mali i veliki čitatelji!

Akcija prikupljanja knjiga održat će se od 15 do 19. 2. 2016. godine.

Unaprijed zahvaljujemo!

 

enlightened

heartheartheartheartheart

I ove godine pišemo pisma simpatijama, dragim osobama.

Stare ili nove ljubavi...pravila su ista...

Pišite lijepa mailmail i donesite u školsku knjižnicu, a ekipa mladih knjižničara pobrinut će se da stignu u prave ruke!

 

enlightened           

Susret sa zimom  

 

                                Zima je. Najhladnije godišnje doba. Izašla sam van. Po kalendaru je zima, ali      zimi ni traga.

-  Hajde Zimo, dođi, vrijeme je da dođeš!

-  Ne mogu.

-  Zašto ne možeš?

-  Prezauzeta sam. Ali dobro, možemo se upoznati.

                                 Zima mi prilazi. Ima mekanu, bijelu haljinu ukrašenu blistavim ledenicama. Lice joj je rumeno, kosa joj je bijela, lepršava, ukrašena sitnim, srebrnim pahuljicama. I svaki put kad izgovori riječ tisuće pahuljica poleti prema neni i snijega je bilo sve više.

-  Ja sam Zima.

-  Ja sam Gabrijela.

-  Zašto me zoveš?

-  Htjela bih da  ova zima bude bijela.

-  Dobro, bit će bijela.

                             Zima je počela puhati i puhati., sve dok cijele Vinkovce nije zabijelila. Djeca u gradu su presretna. Svi se igraju i vesele. A Zima i ja  smo najbolje prijateljice. I ja sam sretna.  

                            Ali ubrzo će proljeće. I Zima polako odlazi i suzicu briše.

 

 

                                                                                         Gabrijela Zečević, 4.c

 

enlightened

Ludwig van Beethoven

245. godina rođenja


Ludwig van Beethoven, njemački skladatelj. Općenito ga se smatra jednim od najvećih skladatelja u povijesti glazbe. Bio je ključna figura u prijelaznom periodu između klasične i romantične ere u zapadnoj klasičnoj glazbi. 
Rođen: 16. prosinca 1770., Bonn, Njemačka
Preminuo: 26. ožujka 1827., Beč, Austrija
Pogreb: 29. ožujka 1827., Zentralfriedhof, Beč, Austrija


Najpoznatije skladbe (Klikni i poslušaj!):

Simfonija br. 9
Für Elise
Simfonija br. 5
Piano Sonata No. 14
Piano Sonata No. 8

 

 

enlightened

35. godina smrti Dobriše Cesarića

Dobriša Cesarić bio je hrvatski pjesnik i prevoditelj.
Rođen: 10. siječnja 1902., Požega
Preminuo: 18. prosinca 1980., Zagreb
Knjige: Balada iz predgrađa, Povratak, Izabrane pjesme, Pjesme, Tišina: Sabrane pjesme
Roditelji: Marija Cesarić, Đuro Cesarić
Nagrade: Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo, Godišnja nagrada Vladimir Nazor

                             

 

enlightened

                                                                                                                                                                       

 

Sveti Nikola

 

                         Bila jednom  jedna obitelj. U njoj je bilo dvoje djece, dječak i djevojčica. Uvijek su bili složni. Pala je noć, noć u kojoj dolazi sveti Nikola. Odlučili su očistiti čizmice za poklone.

                          Čistili su čizmice. Uzeli su spužve i vodu i očistili ih. Sjajile su  i blistale na prozoru i sve je bilo spremno. Došlo je vrijeme za spavanje. Zaspali su kao bebe. U noći ih je probudio neki šum. Djevojčica je ustala. „ To je sveti Nikola“, rekla je. I dječak se probudio. Sveti Nikola im je dao poklone. Pitali su ga može li ostati. On je rekao da bi rado ostao, ali ne može zato što još mnoga djeca čekaju poklone. Obećao je da će doći iduće godine i  rekao da ga čekaju.

                           Djevojčica i dječak su bili presretni. Nisu mogli prestati misliti o svetom Nikoli i već su s nestrpljenjem čekali iduću godinu.

 

                                                                                                    Helena Nađ, 4.c

 

 

                                                         Sveti Nikola

 

                         Jednom davno je živjela jedna mala obitelj. U njoj su bili mama, tata, dječak Hrvoje i djevojčica Ana. Čekali su svetog Nikolu.

                         Hrvoje i Ana su otišli po svoje čizmice i očistili ih. Anina je bila ružičasta, a Hrvojeva plava. Stavili su ih u prozor. Čekali su svetog Nikolu, ali ga nije bilo. Mama i tata su im rekli da će sveti Nikola doći kasno, kad oni budu spavali, tek oko ponoći. Djeca su otišla spavati. Sveti Nikola je došao. Došuljao se tiho do čizmica i stavio u njih poklončiće.

                         Jutro je. Ana i Hrvoje su dotrčali do svojih čizmica. Uzeli su ih i pogledali u njih. Ana je dobila lutku, lak za nokte, šminku i puno slatkiša, a Hrvoje je dobio nogometnu loptu, nove patike i jedan plavi autić. Bili su sretni.

 

                                                                                   Lucija  Marijanović, 4.c                     

 

 

                                                   Dolazi sveti Nikola

 

                   Dan je prije dolaska svetog Nikole. Sva djeca čiste svoje čizmice, pa tako i Braco i Seka. Mama im je dala dvije krpice, a tata malo tekućine za poliranje cipelica. Gotove su! Bili su cijele godine  dobri,  napisali su  pisma i očekuju poklone.

                    Čizmice blistaju. Ove su godine Braco i Seka odlučili čekati svetog Nikolu. Mama i tata se smiju jer misle da ga neće moći dočekati. Spušta se noć. Braco i Seka su  uzbuđeni kao nikad prije. Smiju se, skaču, vesele, a uzbuđenje sve više raste. Pala je noć. Nebo je tamno. Zvjezdice poskakuju od sreće. Mama i tata su djeci rekli da ne moraju čekati svetog Nikolu. Ali, oni su uporni. Donijeli su dva jastuka i sjeli na njih. Očice im se sklapaju. Zaboravili su sve. Utonuli su u snove.

                    Jutro je! Braco i Seka se dižu  i trče do prozora. Utrkuju se. Stigli su! Ugledali su puno poklona. Presretni su. Veselje pršti na sve strane. A sveti Nikola se u daljini smiješi i maše im.

 

                                                           Gabrijela Zečević, 4. c

 

 

Ugođaj s priredbe...

     

 

 

enlightened

Dan sjećanja na Vukovar

Danas obilježavamo 24. obljetnicu pada grada Vukovara. Hrvatski branitelji branili su svoju domovinu i dali svoj život za nju. Najteže trenutke proživljavaju obitelji poginulih i nestalih, zato zapalimo svijeće za naše hrabre branitelje i pomolimo se.

Iva Klepo, 6.a

 

                                        

 

enlightened

Upis prvašića u GKVK

I ove je godine Gradska knjižnica organizirala besplatan upis učenika prvih razreda. Dočekala nas je teta Sonja koja nas je naučila knjižničnom bontonu te su svi zaslužili svoje iskaznice.

                                                  

 

enlightened

Međunarodni dan djeteta - 11. studeni

               

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta čiji je cilj podsjetiti i senzibilizirati javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Danas je pravi dan da se podsjetimo 10 dječjih zapovijedi:

1. Moje su ruke male: ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.

2. Moje su noge kratke: usporite kako bih vas mogao stići.

3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše: pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me… sputavati.

4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom. …

5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom  i postupajte.

6. Trebam vašu podršku dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.

7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.

8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je također odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.

9. Znam da je to teško, ali nemojte me uspoređivati s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.

10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i da vas razočarava…

 

enlightened

Izložba u knjižnici "Stanice"

Nakon obrađenoga gradiva iz prirode (biologije) o osnovnoj građevnoj jedinici svakog živog bića - stanici, učenici 5. i 7. razreda praktičnim radovima potvrdili su svoje znanje. Maštovitim odabirom materijala (naranče, lego kockice, kokos, kesten, stiropor, plastelin, glinamol, gumeni bomboni, grašak) nastali su zanimljivi modeli DNA i modeli biljnih i životinjskih stanica.

     

                                     

 

enlightened

Literarni natječaj

Učenici drugih razreda pisali su sastave o knjižnici, riznici znanja. Kako je čitanje preduvjet za izgrađivanje poglega na svijet oko nas, tako su njihove pisane vježbe rezultat koliko se spretno i maštovito igraju riječima. 

Pročitajte najbolje pisane vježbe 2. a, b i c razreda!

 

Znatiželjna knjiga

U mojoj sobi ima puno knjiga. Na police sam složila bajke, viceve, knjige o prošlosti. Ali, jedna je knjiga vrlo znatiželjna. Stalno leti po policama i čita svoje prijateljice. Nikada nije na svom mjestu. Ja nju baš zato volim (i posuta je šljokicama).

Iva Kozina, 2.a

 

Čudesna knjižnica

Volim ići u knjižnicu.  U knjižnici neke knjige lete, neke spavaju, a neke se igraju. Neke knjige se šale i pričaju smiješne  viceve. Knjige su uvijek spremne za igranje i zato volim ići u knjižnicu.

Nika Perić, 2.a

 

Knjižnica

U knjižnici čitam časopise, priče i slikovnice. Najviše voli čitati knjigu Duh u močvari i Vlak u snijegu. Kada čitam knjige u knjižnici, osjećam se mirno. Volim ići u knjižnicu jer sam znatiželjan.

Patrik Pajčić, 2.a 

Knjižnica

Jako volim čitati knjige. Volim ići u školsku knjižnicu. Tamo je tako tiho i mirno. To je jedan čaroban svijet. Svijet u kojem ja uživam. Šareni svijet bajki, princeza i vila. Na svakoj polici je puno znanja i mudrosti.

Ana Klišanić, 2.b

 

Knjižnica

Knjižnica je mjesto u kojem se zabavljam uz knjige. Tamo se osjećam opušteno i kada izađem, tužna sam. Najviše volim čitati bajke.

Dunja Penava, 2.b

 

Knjižnica

Bio sam u knjižnici. Često je posjećujem. Knjižnica je tiho mjesto. Tamo je lijepo i ugodno. U knjižnici posuđujem i čitam knjige. Tako postajemo pametniji i bolji.

Marko Vrankić, 2.b

Knjižnica

U knjižnici mi je lijepo i veselim se što posuđujem knjige. Poželim se igrati s Pepeljugom, Snjeguljicom i ostali likovima iz bajki i priča. Želim znati zašto slova ne žive. Želim prolistati sve knjige na policama!

Lorena Perković, 2.c

 

Čarobna knjižnica

U svakom gradu je jedna knjižnica. Jednom sam došla u prekrasnu čarobnu knjižnicu. Posudila sam knjigu, ali to nije bila obična knjiga. Letjela je oko mene i posipala slova po meni. Osjećala sam se posebno.

Petra Kos, 2.c

Grad Knjižnica

Moj se grad zove Knjižnica. Živim u njemu već dugo godina. Pročitala sam već puno knjiga. Knjige me puno nauče. U gradu imamo trgovinu koja se zove Riznica. U njoj sam kupila sve knjige koje su mi u knjižnici ostale u srcu.

Nikolina Čurčić, 2.c

Knjižnica

Moja školska knjižnica je lijepa i ima puno knjiga. Knjižnica je potrebna ljudima i vrlo je korisna. Knjige su pune znanja.

 Ja se lijepo osjećam u knjižnici i pročitat ću još mnogo bajki i priča.

Lana Juriša, 2.c

Knjižnica

Knjižnica je tiho i mirno mjesto. Volim posuđivati knjige, najviše Ružno pače. U knjižnici nekad čitam, smišljam priče, ali i igram igrice na računalu. Računalo nam kaže kada moram vratiti posuđenu knjigu. Volim ići u knjižnicu.

David Barić, 2.c

 

 

 

enlightened

Dan kravata

Dan kravate kao snažna poruka vrijednosti ljudskih veza i obveza, međuodnosa i komunikacije, ljubavi i stvaralaštva, zadobiva sve veću važnost unutar informacijama zasićenoga medijskog prostora.

Kravata - jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti, stoga je Hrvatski sabor proglasio da se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate.

Učenici 7.b obilježili su Dan našeg najpoznatijeg odjevnog predmeta. Naučili su o povijest, nazivlju, zanimljivostima kravate i, naravno, naučili je vezati. 

 

 

 

enlightened

Natjecanje u čitanju naglas

Gradsko natjecanje u čitanju naglas održalo se 16.listopada 2015. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Sudjelolovale su naše učenice Petra Maslać (4.a) i Rinesa Jahaj (5.a). Petra je čitala priču Bauk i iz zbirke Ja magarac Zvonimira Baloga, a pripremala ju je učiteljica Katica Šarčević. Rinesa je čitala ulomak iz romana Uzbuna na Zelenom vrhu Ivana Kušana.

Iako nisu osvojile prvo mjesto, djevojčice su bile izvrsne. Čestitke i pohvale na sudjelovanju!

 

 

 

 

 

 

 

enlightened      

          Mjesec hrvatske knjige

 

                          

 

                     Upali lampicu i čitaj!

Središnja je tema manifestacije vezana uz odluku Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Prve aktivnosti u Mjesecu knjige su prijave na Nacionalni kviz i Natjecanje u čitanju naglas...

 

enlightened

Natjecanje u čitanju naglas!

Pozivamo sve zainetresirane učenike da se prijave na Školsko natjecanje u čitanju naglas koje će se održati 5. listopada 2015. u školskoj knjižnici. Najbolji čitač natječe se na Gradskom natjecanju u petak 16.listopada 2015. u Gradskoj knjižnici u Vinkovcima.

Sretno!

 

enlightened

Svetlana Aleksievič - dobitnica Nobelove nagrade za književnost

                 

Svetlana Aleksievič dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za "njezino polifonijsko pisanje, spomenik patnjama i hrabrosti našeg doba", objavila je u četvrtak Švedska akademija. Nominirana je među 198 kandidata. Četrnaesta je žena po redu kojoj je pripala Nobelova nagrada.

Svojim pisanjem pokrila je neke od najvažnijih događaja u Belorusiji u doba Sovjetskog Saveza i nakon njegova raspada, uključujući i nuklearnu katastrofu u Černobilu, sovjetsko-afganistanski rat i sam raspad SSSR-a.

Nakon objavljivanja knjige Rabljeno doba ovjenčana je i prestižnom Mirovnom nagradom Udruženja njemačkih knjižara 2013., koja se dodjeljuje književnicima, znanstvenicima i umjetnicima za izuzetne doprinose u širenju ideje mira, te je bila nominirana za Nobelovu nagradu za književnost.

 


enlightened

I ove godine pozivam sve učenike da sudjeluju u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja.

 

Čitaj, uživaj, otputuj ...

 

Više informacija pročitajte na ovom linku ili, naravno, u našoj školskoj knjižnici!

 

enlightened

Nova školska godina!!!

 

Neuspjeh je izmišljotina.

Svaki pokušaj je uspjeh.

Svaki napor donosi pobjedu.

Prvi pobjednik dostojan je poštovanja kao i posljednji.

 


enlightened

Praznici: vrijeme za prijateljstvo

 

Praznici! Uzmimo vremena za putovanje,

za posjet starim dvorcima i crkvama,

za sunčanje na toplim plažama,

za obilno i dobro jelo,

za fotografiranje i suvenire.

Praznici! Uzmimo vremena za prijateljstvo

vremena da u potpunom miru

budemo s jednim čovjekom,

da pravimo društvo nekomu

tko je potpuno osamljen

usred prenatrpanog izletišta.

Vremena da budemo zahvalni za život.

Vremena da se radujemo čudesima prirode

i da s njom drugujemo.

                                  Phil Bosmans: Životu reći DA

 

enlightened

SFERA

Društvo za znanstvenu fantastiku "Sfera" svake godine raspisuje likovne i literarne natječaje na zadanu temu. Ovogodišnja tema za kategoriju učenika od petih do osmih razreda osnovne škole jest: Škola za vremenske putnike ili Stroj koji vodi u drugi svijet.

Nastavnica hrvatskoga jezika Biljana Banić motivirala je učenike za sudjelovanje na natječaju i nastao je rad učenice osmoga c Magdalene Pušak koji vrijedi pročitati.

Priloženi dokumenti:
Stroj koji vodi u drugi svijet.doc

 

enlightened

Obavijest

U utorak, 5.5.2015., učenici 8.c posjetit će Gradko kazalište Joze Ivakića i gledati predstavu Hamletova istina redatelja Dražena Ferenčina.


enlightened

Zeleno srce kuca za nas

 

Učenici drugih razreda sudjelovali su na natječaju Zeleno srce kuca za nas u organizaciji OŠ Starigrad pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Cilj natječaja usmjeren je na važnost prirode u životu čovjeka. Učenici bi trebali svojim izričajem dočarati život prirode te skrenuti pozornost na negativne načine ljudskog djelovanja.

Glavna nagrada jest jednodnevni izlet u NP Paklenica za cijeli razred!

Naši su se učenici zaista potrudili pa pročitajte najbolje radove koji su poslani na natječaj.

 

enlightened

Dan sjećanja na Vukovar

     Dan pada Vukovara je dan boli i patnje hrvatskoga naroda. Tada su mnoge obitelji izgubile svoje najmilije. Na taj dan uvijek palimo svijeće i prisjećamo se ljudi koji su bili hrabri i štitili Republiku Hrvatsku.

     Kada hodamo vukovarskim ulicama, vidimo ruševine, nečije domove  uništene tijekom rata...

Zapalimo svijeću i pomolimo se za naše branitelje i sve koji su izgubili život!

     Vukovar je grad koji treba ostati u srcu svakog čovjeka jer je to grad koji je dao sve za nas. On je grad patnje, boli i ljubavi. On je Grad Heroj!

Iva Klepo, 5.a


 

enlightened

Literarni natječaj "Moja knjižnica"

     Četvrti razredi sudjelovali su u literarnom natječaju koji se održavao u sklopu Mjeseca knjige. Zadatak je bio napisati sastav o knjižnici, knjigama, čitanju. No, mašti smo dali krila i dobili čarobne i neobične knjižnice. Zavirite u neke od njih...:)

 

Knjižnica

 

U školi postoji jedna knjižnica

to puna je prepuna riznica.

 

Svakoga dana jedna knjiga posuđena bude,

no kada se vrati

izgleda kao da su iz nje kopali rude!

 

Zato knjižničarka nad knjigama bdije

i nijedna joj se iskopina sakrila nije.

 

Nije joj baš lako,

ali pomažu joj mali knjižničari

da sve bude samo tako!

 

Mihael Smud, 4.a

 

 

Knjižnica

 

          U jednoj velikoj šumi nalazi se knjižnica i životinjice je rado posjećuju. Prepuna je knjiga. Gospođa Vjeverica najviše zna o tim knjigama i knjižnici.

          Svaki dan knjižnicu posjeti puno životinja. Radosne su i vesele kada pronađu neku novu knjigu koju još nisu pročitale. Kada padne noć, knjižnica je prazna.  Životinjice spavaju, ali ne i knjige. One ostaju budne i čitaju jedna drugu. Basna čita pripovijetku, a pripovijetka enciklopediju. Kada svane novi dan, knjige se vraćaju na svoje police, a životinjice dolaze čitati i učiti.

          Mnoge životinje tvrde da je to obična knjižnica, ali Gospođa Vjeverica zna da je to čarobno mjesto.

 

Paula Grubač, 4.a

 

 

Knjižnica

 

          Jednoga dana naš razred je krenuo na izlet u šumu. Kada smo stigli, podignuli smo šatore i krenuli u obilazak. Počeo je padati mračak. Kada je mrak potpuno pao, netko je predložio da se igramo skrivača. Morali smo se skriti brzim korakom.

          Skrila sam se iza stabla i kako ništa nisam vidjela, stala sam na meko tlo i propala. Na svu sreću trava je ublažila pad. Ispred mene se stvorila kućica. Ušla sam i vidjela dugačak hodnik s knjigama. Uzimala sam knjige i čitala naslove. Oduševila sam se jer sam zaključila da je to jedna prekrasna velika knjižnica, a kako ja volim knjige , za mene je to bilo čarobno. Primijetila me neka gospođa duge crne kose i rekla mi kako ću moći ovdje ostati zauvijek čitati i diviti se ljepoti knjiga. Taj prekrasan trenutak morao je pokvariti strop koji je pao na mene i one prekrasne knjige. Uspjela sam otvoriti oči i ugledala sam granu na svojoj glavi. Ubrzo je stigla učiteljica i moji prijatelji.

           Bila sam sretna što ih vidim, ali i razočarana jer nisam više u onoj prekrasnoj čarobnoj knjižnici.

 

Ana Mujkić-Granić, 4.a

 

Knjižnica

 

          Knjižnica o kojoj ću pisati nalazi se iznad oblaka. Vrlo je neobična. Knjžničarka je sunce, police su oblaci, ptice su česti gosti, a knjige su načinjene od sunčevih zraka.

          Jednoga dana dogodila se strašna nezgoda. Sve su knjige nestale. Munje su udarale, kiša je padala sve jače i jače, a dugine boje više nisu bile šarene već crne. Knjige su bile u opasnosti.

          No, sunce je odmah znalo tko bi to mogao učiniti. Lešinari. Oni ne vole čitati knjige. Sunce je odmah otišlo do lešinarovog gnijezda i zamolilo ga da zaustavi to ružno vrijeme jer će uništiti sve knjige. Lešinar je bio tvrdoglav, no ipak je popustio. Odlučio je učiniti dobro djelo. Sve su mu ptice zahvaljivale,a posebno sova.

          I lešinar je jednoga dana zavirio u knjižnicu i kada je ugledao mnogo prekrasnih knjiga, shvatio je da je dobro postupio.

 

Ante Lukenda, 4.b

 

Čarobna knjižnica

 

Čarobna knjižnica je čarobno mjesto s policama prepunih zanimljivih knjiga. U njoj radi čarobna knjižničarka koja će vas naučiti čitati knjige i kada to možda ne želite. Kada dobiješ knjigu u ruke, sjedneš na čarobni stolac, otvoriš knjigu, zatvoriš oči i tek tada počinje prava čarolija. Iskaču riječi i likovi iz knjige i čini se kao da sanjaš. U školi sigurno dobiješ zasluženu peticu. A kada vratite knjigu u knjižnicu, svi likovi vas dočekaju s velikim pljeskom i pohvalama. Knjižničarka te dočeka s deset novih knjiga, a ti onda biraš i sanjaš…to je prava knjižnica.

 

   Ivano Smetiško, 4.b

 


enlightened

Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja pristupili su:

                                    Dora Musić, 8.c

                                    Magdalena Pušak,8.c

                                    Katarina Fuček, 8.c

                                    Marija Maslać, 8.c

                                   Matej Špionjak, 8.c

                                  

Najsretnija je bila:

VELIKO TRGOVIŠĆE

OŠ Veliko Trgovišće

LEA LANG

VINKOVCI

Gradska knjižnica i čitaonica
Vinkovci

TONI BARUNČIĆ

VINKOVCI

OŠ Bartola Kašića

NIVES JOSIĆ

VINKOVCI

OŠ Ivana Gorana Kovačića

MAGDALENA PUŠAK

Čestitamo!!!!                                           

 


enlightened

Natjecanje u čitanju naglas

 

  

Rinesa Jahaj         Nikolina Juriša      Ana Mujkić-Granić

 


enlightened

Posjet učenika prvih razreda Gradskoj knjižnici

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci organizira besplatan upis učenika prvih razreda. Kako čuvati, posuditi i vratiti knjigu naučili su naši prvašići i dobili zadatak - doći ponovno u posjet!!!

  

 


enlightened

Anketa o čitalačkim navikama

Učenici skupine Mladih knjižničara proveli su kratku anonimnu anketu o čitalačkim navikama naših sugrađana.

Primjer anketnoga listića

1. Dob:

a) 25-30

b) 30-40

c) 40-55

d) 55+ 

2. Spol:    M       Ž

3. Čitate:

a) mnogo

b) povremeno

c) nikada

4. Čitam:

a) knjige 

b) časopise, tisak

c) ostalo

5. Jeste li član Gradske knjižnice?    DA            NE

6. Ako imate dijete, je li ono član knjižnice?   DA           NE

7. Treba li poticati čitanje?  DA    NE

   Zašto?

Rezultati ankete

Ispitano je 50 osoba (32 ženske osobe i 18 muških), prevladava dobna skupina od 30 do 55 godina. Njih 57% tvrdi da čita jako puno (sve oblike tiskane građe), a 13% nikada. U Gradsku knjižnicu ih je upisano 27%, ali je zato postotak upisane djece veći - 43%. Na pitanje treba li poticati čitanje, dobili smo potvrdne odgovore, a ovo su neka od objašnjenja:

"Čitati treba da bi stjecali kulturu izražavanja, educirali se."

"Čitanjem se obrazujemo, obogaćujemo maštu, stječemo nova znanja."

"Čitanjem se obogaćuje rječnik i izražavanje, djecu treba poticati čitati."

"Čitati treba da bi što manje vremena provodili pred računalom." 

"Čitanjem se šire obzori."

 


enlightened

1. listopad - Međunarodni dan glazbe

                                     

Međunarodni dan glazbe, koji se pod okriljem UNESCO-a slavi 1. listopada, obilježava se i u Republici Hrvatskoj. Idejni tvorac Dana glazbe, poznati violinski virtuoz i muzikolog Yehudi Menuhin, tijekom cijelog života zagovarao je promociju glazbe u svim slojevima društva, kao i UNESCO-ove ideale mira i prijateljstva među narodima. Slijedeći njegov primjer, od  godine 1975. glazbenici sa svih strana svijeta 1. listopada obraćaju se upravo najmlađima. Vodeći skladatelji, izvođači i muzikolozi održavaju predavanja o važnosti glazbe te o njezinu mjestu u modernom životu.

 

Zanimljivost

1709. godine prvi je put napravljen GLASOVIR. Konstruirao ga je Bartolomeo Cristofori u Firenci. Preteče su čembalo, spinet i klavikord. Ova je godina 305. godišnjica!

 


enlightened

8.tjedan cjeloživotnog učenja

     Svečano otvorenje Tjedna cjeloživotnog učenja održalo se 29. rujna 2014.godine u Hrvatskom domu u Vukovaru. Organizator je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Ovogodišnja kampanja provodi se pod sloganom "DOBRO JE UČITI". 

Na svečanom otvorenju dodijeljene su nagrade za postignuća u učenju odraslih osoba "Maslačak znanja".

 

 

Program 8. tjedna cjeloživotnoga obrazovanja

 


enlightened

Europski dan jezika - 26.9.

Europski dan jezika utemeljilo je Vijeće Europe 2001. godine "Europske godine jezika" s ciljem poticanja jezične različitosti, višejezičnosti i cjeloživotnog učenja. U povodu tog dana 26. rujna organiziraju se različite aktivnosti. Cilj akcijskog dana je vrjednovanje svih jezika i kultura kao i doprinos osoba koje posjeduju prednosti višejezičnosti, povećanju individualne višejezičnosti i motivaciji ljudi u Europi o doživotnom učenju jezika. Pri tome je povećana pozornost na očuvanje bogate baštine 200 europskih jezika.

                                                               

 


enlightened

I ove školske godine sudjelovat ćemo u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja. Ovogodišnja tema je Ljubav za početnike. Više obavijesti - u knjižnici!

Zvonimir Balog: Ljubav za početnike      

Luko Paljetak: Miševi i mačke naglavačke   Dragutin Tadijanović: Srebrne svirale


enlightened

Jesmo li spremni?!

smiley

 


enlightened

Praznici:

vrijeme za prijateljstvo

 

Praznici! Uzmimo vremena za putovanje,

za posjet starim dvorcima i crkvama,

za sunčanje na toplim plažama,

za obilno i dobro jelo,

za fotografiranje i suvenire.

Praznici! Uzmimo vremena za prijateljstvo,

vremena da u potpunom miru

budemo s jednim čovjekom,

da pravimo društvo nekomu

tko je potpuno osamljen

usred prenatrpanog izletišta.

Vremena da budemo zahvalni za život.

Vremena da se radujemo čudesima prirode

i da s njom drugujemo.

 


enlightened

Međunarodni dan dječje knjige

           

U gradiću Odensu u Danskoj 2.travnja 1805. godine rodio se Hans Christian Andersen. Bio je jedino dijete u siromašnoj postolarskoj obitelji. Školovao se u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske.

Pisao je bajke i priče koje su prevedene na gotovo sve svjetske jezike. Najpoznatije njegove bajke su: Carevo novo ruho, Mala sirena, Snježna kraljica, Veliki i mali Nikola, Slavuj, Lan, Kraljevna na zrnu graška i mnoge druge.

Andersen je umro 1875. godine.

Njegov rođendan , na prijedlog UNESCO-a, proglašen je Međunarodnim danom dječje knjige.

Radi poticaja i njegovanje čitanja od najranije dobi organizira se kampanja Čitaj mi! Tako su učenici prvih razreda i nekoliko Malih knjižničara  trećih razreda u Gradskom parku sudjelovali u ovoj kampanji. Pročitali smo priču Kudrica Mudrica i zatim crtežom izrazili ono što smo naučili i doživjeli.

 


enlightened

Rođendan Ivana Gorana Kovačića

           

Rođendan Ivana Gorana Kovačića, rođendan naše škole, Međunarodni dan pjesništva, Međunarodni dan šuma i naravno prvi dan proljeća - sve to obilježili smo prigodnom izložbom i radioemisijom. 

Naši su učenici u Goranov vrt zasadili rečenice o proljeću!

                             "Proljeće je lijepo,čarobno i puno boja."

                                                                            Tina Topić, 2.b

                             "Proljeće je kao cvijet - nježno, lijepo,sunčano i šareno." 

                                                                           Jan Merli, 2.a

                             "Najviše volim proljeće puno cvijeća, pčela i šarenih leptira."

                                                                           Ana Pavlović, 2.b

                            "Proljeće je divno, toplo i nježno."

                                                                          Dorotea Kljaić, 2.a

                           "Proljeće me podsjeća na proljetnice i lijepo sunčano vrijeme."

                                                                         Petra Maslać, 2.a

 

                           Proljetna pjesma

 

                         Dok ulicom hodaju ljudi,

                         priroda se iz sna budi.

                        Cvrkut ptica se čuje,

                        pčele oko cvijeća zuje.

 

                        Dolaze lijepi dani,

                       djeca se igraju vani.

                       I dok padaju proljetne kiše,

                      voćke rastu sve više.

 

                     Leptir na cvijet slijeće,

                    lasta s juga dolijeće.

                   Došlo nam je proljeće!

                                                            Ivona Slišković, 6.c

 


enlightened

 

                   

 

U Gradskom kazalištu Joze Ivakića pogledali smo film Zagonetni dječak redatelja Dražena Žarkovića. U izvrsnom dječjem kriminalističkom filmu glume: Antonio Parač, Karlo Maloča, Toma Budanko i Vanja Markovinović. Projekcija filma organizirana je u sklopu DORFa.


 

enlightened

 

 

                                     

 

 


enlightened

Novi članovi knjižnice:)

 

 


enlightened

Ah, ta ljubav...

 

 

...vrijedne ručice...

                                                   

                                                 

 

enlightened

Kako su nastali naši anđeli?!

Idejna začetnica - Magdalena

Nezamjenjiva Katarina

Vilenjaci :)

              

             

I gotove naše jaslice!

                                    

 

 

 


enlightened

Kako lektire mogu biti zaslužne za kreativnost, ali i ekološku osviještenost...pogledajte što su napravili učenici 4.a nakon što su pročitali lektiru Eko Eko!

                                                 

                                                  Matija Kuveždić (adventski kalendar)

   

    Matko Papić                             Fabijan Bak                           Dario Vučina

...bilo je mnogo lijepih radova, ali će oni krasiti učeničke domove :)

 


enlightened                                 

Pismo svetom Nikoli

 

Dragi sveti Nikola!

Ove godine nisam dobar bio

pa dar od tebe nisam zaslužio.

 

Zbog toga te prosim

kažeš darove djeci nosim.

 

Ali umjesto meni

mojim roditeljima dar pripremi.

 

Mami parfem mirišljav i žut,

a tati u planine put.

 

To je želja moja,

a sestra viče:

moja je, gospodine, koja?!

 

Onda sestri snijega puno

da napravi snjegovića po imenu Luno.

 

Pismo moje to je,

a ti dođi ako budeš dobre volje!

 

Matko Papić, 4.a 

 


enlightened

Zasluženo u Zagreb na Interliber

Najvećom knjižarom u našoj zemlji prošetali su jučer, 15. studenoga 2013., učenici osmih razreda koji su sudjelovali u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja. Tablet nismo dobili, ali smo zato proveli jedan prekrasan dan u Zagrebu...

 

          

          

I DOKAZ...;)

         

enlightened


Prvašići u Gradskoj knjižnici

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci i ove godine nastavlja s akcijom besplatnog upisa učenika prvih razreda u GKVK. Članarina je besplatna, vrijedi godinu dana od dana upisa i namijenjena je samo prvašićima. Naši učenici uživali su u vremenu provedenom u knjižnici i, kako i priliči, otišli s knjigom u ruci.

                                                 

 

 


enlightened

Natjecanje u čitanju naglas

                         

                             

 

Karlo Marušinac, Matija Antolović i Domagoj Marković učenici su 4.b razreda. Kažu da vole čitati i zato ih je učiteljica Branka Gale prijavila i pripremala za natjecanje u čitanju naglas koje se održalo 29. studenoga 2013. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. 

Naši čitači odabrali su dijelove iz vrlo zanimljivih knjiga: Poljubit ću je uskoro, možda Šime Storića, Zaljubljen do ušiju Mire Gavrana i Kako je tata osvojio mamu, također, Mire Gavrana.

Njihova interpretacija nije bila samo izražajno čitanje teksta - to je bila gluma. Zadovoljni smo nastupom naših natjecatelja. Čestitamo im na trudu, strpljivosti i hrabrosti!

 

 


enlightened

Čitali smo zajedno glasno na Orionu!

                            

 


enlightened

 Nacionalni kviz za poticanje čitanja

I ovu školsku godinu započinjemo u natjecateljskom duhu. Pročitali smo tri dnevnika, prijavili se i nadamo se putovanju u glavni grad...smiley

 

 


enlightened

 

Želim vam uspješnu novu školsku godinu!!!

 

yes


enlightened

Kao da se ništa nije dogodilo - Đurđica Stuhlreiter

                                

U Gradskoj knjižnici i čitaonici upriličen je susret sa spisateljicom i našom nastavnicom Đurđicom Stuhlreiter.

Ova knjiga sadrži deset pripovjedaka u kojima su glavni likovi tinejdžeri sa svojim svakodnevnim problemima. Bilo da se radi o djeci rastavljenih roditelja, teškog imovinskog stanja, s nekom bolesti ili o zanemarenoj djeci, oni se ne uklapaju u standardno i stereotipno ponašanje svojih vršnjaka. Ali i njima treba osjećaj pripadnosti, dopadljivosti i razumijevanja okoline. Zato se oni nikada ne predaju i iz naizgled bezazlenih situacija nastoje izaći neslomljenog ponosa i s vjerom u bolje.

 


enlightened

Učenici - urednici!

 

   Ah, ta lektira! Uz svakodnevne obveze koje učenici imaju, svakoga ih mjeseca čekai lektira koju treba pročitati. Nije to lako, pogotovo ako se usmenom predajom sazna da je ta lektira strašno dosadna ili je čitaju pred spavanje pa nakon pet minuta aktivnog čitanja zaspu.

   U svibnju ima najmanje vremena za čitanje lektire jer se bliži završetak nastave, a s njim dolaze i  zahtjevne provjere. Stoga za svibanj nije loše ostaviti čitanje poezije, u ovom slučaju Cesarićeve poezije. Takav su zadatak dobili i učenici 7.a razreda.

   Kako bi zadatak bio zanimljiviji, osim čitanja i promišljanja zahtijevao je i kreativnost. Naime, svaki je učenik postao urednik svoje zbirke odabranih pjesama našeg poznatog Požežanina. Zbirka ili recenzija (kako želite) trebala je započeti predgovorom te se nastaviti podjelom pjesama po tematskim ciklusima (ljubavne, pejzažne, socijalne, domoljubne, misaone). Uz svaku su pjesmu učenici trebali napisati svoj dojam i/ili je kratko analizirati. Zbirku su mogli završiti bilješkom o piscu. Također je bilo potrebno likovno opremiti stranice te osmisliti način uvezivanja.

   Posla je bilo dosta, ali uspjeh nije izostao. Nastala su prava mala remek-djela, a još je veće zadovoljstvo čuti da je učenicima bilo vrlo zanimljivo iščitavati pjesme, odabirati ih, osmišljavati i izrađivati prigodne crteže i konačno oformiti svoju prvu zbirku.

   U izložbenom su prostoru školske knjižnice izložene pojedine učeničke zbirke, a na prijedlog školske knjižničarke neke će biti zavedene u knjižnici te će ih učenici moći posuđivati.

   Tko zna, možda će neki od ovih učenika jednoga dana postati uspješan književni kritičar!

                                                                                                                                                                                                                      Biljana Banić, prof.hrvatskoga jezika

 

                   

 

                                                                                                   

 

       

 

 


enlightened

Zvonka Zmaj i Tri kavalira

Branka Primorac je autorica najboljeg romana za djecu Zvonka Zmaj i Tri kavalira i dobitnica nagrade "Anto Gardaš" koja se u Osijeku dodjeljuje već sedam godina. Član povjerenstva Tito Bilopavlović poručuje kako je djelo vrlo pedagoški primjereno jer prikazuje kako se nositi s vršnjačkim nasiljem, naglašava snagu prijateljstva i požrtvovnosti te ruši rodne stereotipe.

 


enlightened

U petak 17. svibnja 2013. obilježava se Međunarodni dan muzeja i otvara II. Slavonijaliber, stoga bismo posjetili Gradski muzej Vinkovci i prisustvovali otvorenju sajma knjiga u Hotelu Slavonija. Zainteresirani Knjižničari javiti se u knjižnicu radi dogovora :)

 


 

enlightened

Čitaj mi!

U srijedu 15.svibnja 2013. obilježili smo kampanju Čitaj mi! posvećenu poticanju čitanja naglas djeci od rođenja. Zajedničko čitanje održalo se u Gradskom parku. Učenici 2. a i b razreda, Valentina, Borna, Matko,Tin, Mario, Matko, Lukas i Petar, čitali su svoje omiljene priče. Uz veselog klauna i drugu djecu vrijeme je proletjelo i veselo smo pošli kućama...

Čitajte i vi! 


 

enlightened

TKO JE SUDJELOVAO NA NATJEČAJU ZA STRIP TABLU?!

                              

                       Patricia Goman, Ivona Slišković i Ena Barić,5.c

 

                               

                                 Luka Bak i Bruno Očevčić,7.a

 

                       

                             Dora Musić i Magdalena Pušak, 6.c

                          

                                       Maja Petrić, 6.c


 

enlightened

VALENTINOVO U KNJIŽNICI

                       

Marljivi Mladi knjižničari uredili su veseli pano u školskom predvorju na koji su svi učenici mogli napisati nešto o ljubavi ili poslati poruku simpatiji. Pano se ispunio srcima dirljivih, šaljivih, nježnih, ali i mudrih poruka...

 

 

enlightened

DRUŽENJE SA SPISATELJICOM I NASTAVNICOM ĐURĐICOM STUHLREITER

         

                      

 

                Ne može se svaka škola pohvaliti da među svojim učiteljima ima i spisatelja. Naša nastavnica hrvatskoga jezika Đurđica Stuhlreiter bavi se lijepom riječju, piše o djeci i za djecu. Danas se upoznavala s našim trećim razredima koji su je obasipali maštovitim pitanjima. Školsko zvono brzo je prekinulo ugodno druženje. No, u prilozima pročitajte kako je spisateljica zagolicala našu maštu,a znatiželjni neka posude njezine knjige iz naše školske knjižnice...     

                                             


 

enlightened

ŠTO ČITAJU MAŠKARE?!

 

 


 

 

enlightened

SUSRET SA SPISATELJICOM NADOM MIHOKOVIĆ-KUMRIĆ

                         

         U Gradsku knjižnicu otišli smo 25. listopada kako bi upoznali spisateljicu Nadu Mihoković-Kumrić. Predstavila nam je svoju knjigu Kroz staklene oči. Uživali smo u njezinom šaljivom pripovijedanju i vrckastim dosjetkama. Naša pitanja povela su priču i o još jednoj posve zanimljivoj knjizi Tko vjeruje u rode još. Mi, učenici četvrtih razreda, preporučujemo našim vršnjacima da skoknu u knjižnicu i pročitaju jednu od knjiga ove vesele spisateljice jer ih ona tako pažljivo i brižno piše za nas.

 


 

enlightened

MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

 

        Međunarodni dan školskih knjižnica obilježili smo izložbom knjiga koje kao da su se natjecale koja će biti starijega izdanja. Pisanjem guščjim perom i tintom, čitanjem pod petrolejskom lampom unijeli smo u knjižnicu duh prošlosti.

 

                                                                                                                                                            

                               

                                                                                                                                                           

 


 

enlightened

PRVAŠIĆI U KNJIŽNICI

                                                                                                     

        Nova generacija čitača posjetila je školsku knjižnicu. Razgovarali smo o razlici knjižare i knjižnice, o posudbi i vraćanju knjiga te njihovom čuvanju, ali i ponašanju u knjižnici. Svatko je postao članom školske knjižnice pa su učenici mogli posuditi slikovnicu koju žele.

              Svoj doživljaj provedenog sata u knjižnici učenici su izrazili crtežom, a izložbu radova moći ćete pogledati u holu škole. 

              U pratnji svojih učiteljica učenici 1.a,b i c razreda posjetili su i Gradsku knjižnicu. Upoznali su se s uslugama koje knjižnica pruža i postali njihovi punopravni članovi. :))

 

 

enlightened

MOJA KNJIŽNICA

 

          Učenici 3.a i 3.b posjetili su školsku knjižnicu. Radionica je imala za cilj naučiti učenike imenovati osobe koje su važne za nastanak knjige te prepoznavati dijelove knjige.  Naravno, prisjetili smo se kako treba čuvati knjige i ponašati se u knjižnici.

          Čitanje književnoumjetničkoga teksta učenike je trebalo potaknuti na stvaranje samostalnog literarnog uratka. Umješnost u pisanju i lijep izričaj najbolje su pokazali učenici Andrej Grahovac, Iva Lenđer, Iva Savić, Dora Martinović i Ana Starčević iz 3.a, dok su iz 3.b najuspješniji bili Sara Dorić, Matija Antolović, Luka Valjetić, Antonio Fabijan i Anamarija Brkić.

         Najbolji sastavi bit će poslani na natječaj "Moja knjižnica" u organizaciji OŠ Slakovci. 

Podržimo naše učenike i pročitajte njihove sastave! 

 


 

enlightened

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA

 

zabavljaj se

rješavaj kviz

osvoji nagradu

 

...sve informacije potraži na adresi  http://www.knjiznica.hr/kviz...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Static HTML
preskoči na navigaciju